Gericht zoeken
 
Rood Bewaren

2023 Ch. La Fleur Pétrus - Pomerol

€ 150,00 (€ 181,50)

Millésime:2023
Formaat:75 cl
Verpakking:CB6
Aantal flessen :6
Type :Houten kist
Verkrijgbaar per fles:nee
Categorie:Rode wijn
Bewaarpotentieel:Bewaren
Producent:La Fleur Pétrus
Wijnstreek:Bordeaux
Score:VD 95-96
Specifiek:Primeur
Netto E.P./fl. excl. BTW € 150,00
Netto E.P./fl. incl. BTW € 181,50
Primeur
Wij selecteerden deze wijn van de nieuwe oogst voor u. U kan hem reserveren aan een voordelige prijs terwijl hij rust op vat. Anderhalf jaar na de oogst wordt hij gebotteld, ingevoerd en bezorgd. Raadpleeg de specifieke verkoops- en leveringsvoorwaarden of lees meer over het primeur verkoopsysteem hier.


De 2023 Château La Fleur-Pétrus is een schitterende vertegenwoordiger van het rijke terroir van Pomerol, waar Merlot het absolute meesterwerk vormt. Met een blend van 96,5% Merlot, 3% Cabernet Franc en 0,5% Petit Verdot, belichaamt deze wijn de perfecte balans tussen klassieke elegantie en moderne verfijning.
Het bouquet opent met weelderige tonen van rijpe pruimen, zwarte kersen en bosbessen, subtiel verweven met accenten van potloodkrullen, ijzererts en tapenade. Deze complexe aroma’s zijn prachtig ingebed in een medium tot volle body, ondersteund door zijdezachte tannines en een levendige zuurgraad die de wijn een opvallende frisheid geeft. De fluwelen textuur en minerale ondertonen voegen diepte toe aan de sappige kern van rode vruchten, wat leidt tot een lange, aanhoudende afdronk vol finesse en charme.
Hoewel de wijn in zijn jeugd al indrukwekkend is, biedt hij ook een groot bewaarpotentieel. Dit is een La Fleur-Pétrus die zal blijven evolueren en verfijnen met de jaren, en die nu al getuigt van de ongeëvenaarde kwaliteit van dit iconische domein. Een absolute aanrader voor elke Pomerol-liefhebber. 13,5% vol. Drink 2028-2050. Score: 97/100.
 
IN DE PERS
 
94-96 William Kelley – robertparker.com (April 2024)
The 2023 La Fleur-Pétrus is very attractive, unfurling in the glass with aromas of dark berries, sweet cherries and plums mingled with hints of incense and spices, discreetly framed by new oak. Medium to full-bodied, velvety and layered, it's deep and textural, its rich core of fruit framed by plenty of sweet, powdery tannin.
 
92-94 Neal Martin – vinous.com (April 2024)
The 2023 La Fleur-Pétrus was picked September 7 to 19. Now, this is a level up from the Hosanna, with greater precision and focus—very pure and more terroir-driven. The palate is sleek and smooth on the entry, with svelte tannins, a perfect line of acidity and a very harmonious finish that fans out nicely. This is a refined La Fleur-Pétrus that should age well in bottle. Drink 2028-2050.
 
94-96 Antonio Galloni – vinous.com (April 2024)
The 2023 La Fleur-Pétrus is fabulous. Increasingly, I find it one of the most complete Pomerols in the Moueix range. Perhaps, that's because it comes from nnumerous parcels throughout the appellation and is therefore a wine that greatly benefits from blending. Bright acids and floral top notes add lift to a core of red-toned fruit. Hints of cedar, sweet pipe tobacco, mint and orange peel linger on the beautidully persistent finish. Drink 2033 – 2063.
 
96 Georgie Hindle - Decanter.com (April 2024)
Strongly scented, tobacco, tar, dark chocolate, blackcurrant, cedar and olive - savoury. Seamless elegance combined with energy here, lots of life and lift, bright acidity, bright crunchy fruit, great tannins, powdery and filling, providing the support. Still a little compact, but this is clean and concise, persistent and just so easy to see the finesse. Generous but controlled, stylish and chiselled, it has power with a cherry chocolate core, minerality and lots of cool menthol elements. Nice construction and presentation. Lots of drinkability and charm on offer in equal measure. A little powdery on the finish but it’s super long. Top buy! Drink 2030-2049.
 
93-95+ Lisa Perrotti-Brown – thewineindependent.com (April 2024)
Deep garnet-purple in color, the 2023 La Fleur-Petrus strolls out of the glass with confidently classic notes of ripe plums, boysenberries, and pencil shavings followed by nuances of lilacs, iron ore, and tapenade. The medium-bodied palate is tight-knit and lively, with fine-grained tannins and a lingering ferrous finish. The blend is 96.5% Merlot, 3% Cabernet Franc, and 0.5% Petit Verdot. Drink 2028-2042.
 
95 Jane Anson – janeanson.com (April 2024)
Vibrant plum colour, richly textured from the first moments, bringing you squarely into Pomerol. Intense concentrated espresso and liqourice, the construction is expertly done, with lifted architecture, confident tannins and lift on the finish, turning on the pleasure factor as it opens in the glass. Harvest September 7 to 19. Drink 2030-2048.
 
94-97 Jeb Dunnuck – jebdunnuck.com (Mei 2024)
The 2023 Château La Fleur-Pétrus comes from roughly 19 hectares of deeper, gravelly, clay soils located on the upper plateau of Pomerol. Almost all Merlot (there's 3% Cabernet Franc and 0.5% Petit Verdot), its ruby/purple hue is followed by a medium to full-bodied, round, concentrated Pomerol that has the vintage’s pure red and black fruits as well as some spicy, floral nuances. It's impeccably balanced and has ripe, polished, yet building tannins and a great finish. It has the château's overall elegant, silky style front and center yet this brings ample depth and richness.
 
97-98 James Suckling – jamessuckling.com (April 2024)
Very tight for this chateau, with blackberry, chocolate and black-cherry character, as well as a hint of smoky oak. Full and very poised with focus and beauty. 96.5% merlot, 3% cabernet franc and 0.5% cabernet sauvignon.
 
17/20 James Lawther – jancisrobinson.com (Mei 2024)
96.5% Merlot, 3% Cabernet Franc, 0.5% Petit Verdot. Cask sample. Violet-ruby hue. Red-berry aromas. Really refined palate, the fruit juicy and pure, the tannins extremely fine. Not much sweetness but clean, fresh and persistent. Plenty of charm. Drink 2030 – 2042.
 
96-98 Jeff Leve – thewinecellarinsider.com (Mei 2024)
Flowers, spice, black raspberries, espresso, cherries, and licorice are abundant in the aromatic profile. On the palate, this is sensuous, silky, and sexy. It is polished, rich, and velvety, with layers of dark chocolate-covered black cherries, mint, spice, licorice, smoke, espresso, and plums. This is long, as well as intense, with energy, and complexity. You can enjoy this with pleasure with only a few years in the cellar. But give it a decade, and this is going to offer incredible drinking. The wine blends 96.5% Merlot, 3% Cabernet Franc, and .05 Petit Verdot. The harvest took place September 7 - September 19. Drink 2029-2050.
 
96-97 Terre de Vins
97-98 Alexandre Ma
96-98 rvf.com

La Fleur Pétrus

La Fleur Pétrus is cultwijn voor ‘s werelds fijnste neuzen en collectionneurs. Vooral sinds 1998 stijgt de kwaliteit gestaag met 2010 als voorlopig hoogtepunt. De wijngaard heeft op vandaag een critische massa van 18,7 hectare, beplant met 90% Merlot en 10% Cabernet Franc. Er wordt 40 à 50% nieuwe eik gebruikt. De productie bereikt zo’n 3.750 kisten per jaar. De eigenaars zijn Christian en Edouard Moueix en de wijnmaker is Eric Murisasco. Het Château produceert geen tweede wijn.

Er zijn sporen van het gehucht Lafleur in 1289, maar de wijngaard werd pas gedoopt in het midden van de XIXde Eeuw door de eigenaarsfamilie Arnaud, die ook Petrus bezat. Sinds de legendarische Jean-Pierre Moueix in 1953 La Fleur Petrus kocht, startte een stille revolutie die Pomerol tot de wereldtop bracht. In 1994 voegde zijn zoon Christian daar “une délicieuse butte graveleuse” van Le Gay aan toe, dat centraal gelegen was op het plateau. Kleinzoon Edouard kocht enkele hectare “Graves profondes” bij, gelegen nabij Le Pin, ten Zuiden van het plateau. Providence, een wijngaard aangekocht in 2005, wordt voortaan ook selectief opgenomen in het ensemble. Sluitstuk werd een perceel nabij de kerk van Pomerol en een bijhorend, elegant gebouw dat vanaf juli 2013 het nieuw Château La Fleur Pétrus werd. Op enkele jaar tijd groeide La Fleur Pétrus van 9 tot 18,7 hectare en werd zo een toonaangevende entiteit binnen Pomerol. Met de edele “blauwe” kleigronden van Petrus als tegenpool, moet La Fleur Pétrus de vaandeldrager worden van de Graves van Pomerol.

Moueix

Christian Moueix is net zoals zijn legendarische vader, Jean-Pierre Moueix, vereenzelvigd met Pomerol. Na zijn studies aan UC Davis eind de jaren 1960, vervoegde hij de Ets. Jean-Pierre Moueix waarvan hij de leiding nam. Zijn zoon Edouard staat nu aan zijn zijde. Hij bestuurt een indrukwekkend imperium dat ondermeer La Fleur Pétrus, Trotanoy en Hosanna omvat in Pomerol, Bélair Monange in Saint Emilion en Dominus in Napa Valley. In 2008 werd hij “Decanter Man of the Year”.